06 september 2009

Meer van hetzelfde

De onlangs verschenen, nieuwe roman van Maarten 't Hart is, vergeleken bij zijn recente voorgangers, niet bepaald sterk. Verlovingstijd is eigenlijk een flinterdun geheel waarin 't Hart zijn bekende stokpaardjes berijdt (Maassluis, biologie, klassieke muziek, vrouwen, kerk) maar dit keer in een nogal eendimensionaal verhaal over opgroeien en het aan de haak slaan van vriendinnetjes; van de zandbak op de bewaarschool tot de universiteit en van de kalverliefde, daarna de eerste losse scharrel via het huwelijk naar het overspel. Wanneer je dit alles in een mixer gooit en eventjes goed mengt, heb je deze roman van 't Hart in essentie klaargemaakt. Bovendien schrijft 't Hart weinig gevarieerd, en soms zelfs slordig. Op blz. 168 en 169 vindt dezelfde gebeurtenis (een verlovingsfeest) eerst in juni, en nog geen bladzijde later in juli plaats. Maar: ik heb onbedaarlijk moeten lachen om dit boek, en er dus ook enorm van genoten! 't Hart legt zijn hoofdpersonen uitspraken 'uit het leven gegrepen' in de mond. Hoe krakkemikkig alles misschien ook is: de thematiek is wel raak getroffen. Wellicht juist daardoor...? Wanneer een vriendin in het boek opbelt met het klemmende verzoek morgen langs te komen voor een belangrijke onthulling en de ik-figuur verzoekt dan even koffie te komen drinken, en deze dan niks anders als eerste kan antwoorden dan 'Ik drink nooit koffie.', dan schiet ik zwaar in de slappe lach. En tja, wanneer een flink deel van de roman in Leiden speelt waar ik nagenoeg in alle genoemde straatnamen mijn studententijd min of meer intensief beleefd heb, en wanneer een hoofdpersoon zelfs in een straatje woont waar ikzelf ook anderhalfjaar op kamers woonde (de Vrouwenkerkkoorstraat), dan kan het boek voor mij gewoonweg niet stuk.

4 Comments:

Blogger casakoen said...

Hallo Jan Anton,

Jij bent de kenner volgens mij, misschien zit ik er naast: In dit boek wordt geschreven over dat "verrot mooie stukkie" wat uiteindelijk wordt omschreven als Händels concerto grosso opus 12 nummer 12. Volgens mij is Händels opus 12 een collectie van solo-instrumenten (fluit, viool, hobo) en lijkt het me dat er moet staan opus 6 nummer 12 (welke een inderdaad prachtige aria bevat). Klopt dit of zit ik er naast?

Ik ben nu overigens bijna halverwege en kan me voorlopig aansluiten bij je conclusie. Typisch 't Hart, maar juist daarom heb ik bijna zijn complete oeuvre achter elkaar verslonden. Heerlijke boeken!

7:45 p.m.  
Blogger Jan Anton Brouwer said...

Ik ben geen handel-kenner, maar ik denk dat je veronderstelling juist is. 't Hart is vaker slordig, en dit lijkt me een typische verschrijving. De redactie was eveneens niet echt secuur, dus het kan best kloppen wat je veronderstelt.

9:48 p.m.  
Blogger boekengek said...

Ik vond Verlovingstijd een fantastisch boek en heb het ademloos uitgelezen! De plot/intrige vond ik origineel en bovendien spannend verteld. Ik kan het iedereen aanraden. Alles is in deze roman is (uiteraard) 'des Hart's' Misschien moet je ex-gereformeerd zijn en een pre-occupatie hebben met seks om het ten volle te waarderen. Als je dan ook nog opgegroeid bent in de omgeving van Maassluis kan Maarten niet meer stuk.
Aan de laatste drie eigenschappen voldoe ik, maar dit neemt niet weg dat 't Hart gewoon een heel kundige schrijver is.

6:56 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

ik vind het een zeer goed geschreven boek; als je het node neer kunt leggen voldoet het aan mijn criterium van wat een goed boek hoort te zijn. Er zullen altijd lieden zijn die meester in het afkraken zijn maar laat ze zelf maar eens los op het papier!

2:55 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Meer Leeslog in eerdere maanden - zie de 'archives' in de rechterkolom.