20 maart 2010

Boekenweek 2010

Mijn boekenweek begon op de meest begerenswaardige plek daarvan: de Stadsschouwburg van Amsterdam. De man van een ex-collega was ziek en zo belde ze me op die dinsdagochtend op of ik 's avonds meewilde naar het Boekenbal. En zodoende vandaar zat ik die avond pontificaal - in smoking - in het midden op de eerste rij van het eerste balkon in de grote zaal van de Stadsschouwburg, nog voor Joost Zwagerman, en genoot daar van het zaalprogramma waarin Adriaan van Dis de show stal met een geweldige performance, Midas Dekkers zijn droogkomische brief aan zijn eerdere ik voorlas, Marjolein Februari intrigeerde met een voor het publiek confronterend en in woordkeuze afgewogen relaas waarin zij de lezer meer macht dan de schrijver toedichtte en dichter des vaderlands Ramsey Nasr de zaal tergde met een veel te lang gedicht. Daarna deden we wat gebruikelijk schijnt te zijn bij het Boekenbal: door de drommen celebrities en aanverwanten banjeren, ook al voelden wij ons als boekenmakers en lettervreters daar natuurlijk meer op ons plek dan die televisiepresentatoren en dat andere vluchtige-mediagespuis die de moderne mens juist van het boekenlezen afhouden. De drank was goed maar de catering viel wat tegen, dus we besloten het Boekenbal op eigen wijze af te sluiten met kroketten en patat bij de Febo in de Leidsestraat. De mythe van het Boekenbal is wellicht inhoudsvoller dan de gebeurtenis zelf, maar je hoort mij er geen kwaad woord over zeggen...
Het boekenweekgeschenk Duel van Zwagerman is een geslaagd verhaal waarin de verschillende dimensies van (het wereldje van de) moderne kunst tegen het licht wordt gehouden. Het ene moderne, wereldberoemde schilderij, een moderne kunstenaar, de kunstkritiek, de conservator en de museumdirecteur: Zwagerman brengt deze niveaus allemaal onder in één rechtlijnig verhaal. De dubbele proloog en epiloog verlenen extra diepgang en interpretatievrijheid voor de lezer. Goed gedaan!

1 Comments:

Anonymous locker said...

Is het boekenbal niet voor mythen en nieten? Moet alle literatuur dan in een week gepropt en vervoerd door de NS , die daar extra vertragingen voor inzet. Boeken in vervoering: een geschenk met een lintje erom. Niettemin> gelukzalig hij die aan de bal is. Een duel lijkt overbodig.

locker (boekenopener.punt.nl)

7:24 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Meer Leeslog in eerdere maanden - zie de 'archives' in de rechterkolom.