11 oktober 2006

De nieuwe Grunberg

Ik las tot nu toe slechts twee boeken van Arnon Grunberg: Blauwe maandagen en De asielzoeker. De eerste vond ik vreselijk, waarna ik besloot nooit meer iets van Grunberg te lezen. Pas vorig jaar las ik dan toch De asielzoeker, en dat was al een stuk beter, ofschoon nog steeds geen meesterwerk. Van vriendin Maaike kreeg ik twee weken zijn nieuwste roman Tirza cadeau. En daarmee heb ik me heel goed vermaakt. Ik vind deze roman van ruim 400 bladzijden weliswaar 40 procent te dik en al dat quasi-diepzinnige verklaren van feitjes en gedachten voegen weinig toe aan de psychologische diepgang van het boek, maar ondanks deze twee kritiekpunten is het een geslaagd boek. Bij Grunberg valt helemaal niks te lachen en het wordt naarmate het boek vordert alleen maar ellendiger - ik las in een internetrecensie dat er veel lachwekkende scenes in het boek voorkomen. Ben ik nou zo'n zuurpruim...? Het is één en al noodlot in dit boek. De hoofdpersoon doet er ook helemaal niks aan om dat te voorkomen. Het boek leest trouwens als een trein; door drukke werkzaamheden heb ik het boek eigenlijk alleen in intercity's kunnen lezen. Leve het spoor!

5 Comments:

Blogger Boekenwijs said...

Fijn om eens van iemand te lezen die Grunberg niet zo kan waarderen. Ooit ben ik aan "Blauwe maandagen" begonnen, maar ver ben ik niet gekomen. Misschien dat ik "Tirza" maar eens moet gaan proberen.

11:07 p.m.  
Blogger Prins van Denemarken said...

Ik sluit me hier gaarne bij aan. Ik vind het werk van Grunberg stomvervelend. Ik dacht al dat ik een alien was.

6:11 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Volgens mij moet je vatbaar zijn voor de cynische humor van Grunberg, anders is er inderdaad niets aan. Tirza ligt hier al weken ongelezen. Zijn vorige roman, De Joodse messias, vond ik dermate goed dat ik vrees dat deze tegen gaat vallen.

7:56 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Wat prettig om te lezen dat ik niet de enige ben die zijn werk helemaal niet kan waarderen! Ik snap niet dat hij met zijn werk zulke belangrijke prijzen wint. Ik vind zijn werk onvolwassen, getuigen van weinig levenswijsheid en zo absurdisch dat het aan het walgelijke grenst. Als het zijn opzet is om mensen te ergeren, dan is het prima gelukt..ik heb me voorgenomen na de asielzoeker en Tirza nooit meer een boek van hem te lezen. Dat is beter voor mijn gemoedsrust!

4:18 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Tirza van Anton vind ik een saai boek. Te langdradig. Halverwege het boek echt de gedachten van gebeurd er nog eens wat?
Moest mezelf dwingen het boek uit te lezen.

Slechtste boek dat ik sinds tijden gelezen heb.

Marian

4:22 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Meer Leeslog in eerdere maanden - zie de 'archives' in de rechterkolom.